中森あかねパチンコ

PROJECT
PROJECT2023.11.08

多摩川沿いの家 / 伊藤寛アトリエ

堤防から緩く切り離して自然を取り込む平屋

住宅地の中を抜け多摩川の堤防に出ると風景は一変する。光る水面と水音、富士山も望める遠くの山並み、視界の半分以上を占める広い空。都市の中にありながら地球を意識させてくれる大きな自然に面してこの建築はある。
前面道路(堤防)は敷地より2m高いレベルにあり、車や自転車だけでなく散歩する人も多い。人のスケールを超えた風景と対峙し、南側にある堤防からの視線にさらされることへの解決として、ここではモルタル仕上げの構造壁で外周部を囲み、柔らかな質感のサワラ材を張った居住空間を内側に包み込む構成を取った。外側の殻としての構造壁と内側の生活空間の仕切壁がレイヤー状に重なることで奥行き感のある空間を構成し、堤防からの視線をかわす。
建築は1階建てとしたが、室内からも堤防越しに風景を眺められる場所を確保できるように南側の軒高は4.6mとした。光庭のある南側の1.5階分の高さがある1枚屋根の下の空間は、冬の午後の光を部屋の奥まで引き込み、室内からは南の空を臨むことを可能にする。ガラス窓を設けることから開放された外周部の構造壁がつくる陰影が、水平に広がる多摩川の風景の中にあってメリハリの利いたファサードとして立ち表れる。
堤防に近い南側には屋根の架かった屋外空間、玄関や土間を配置し、その北側には光や風を確保するために光庭を設け、この庭を囲むかたちでダイニング・キッチンやフリースペースを連ねた。北側には寝室、洗面室、浴室、納戸などの個室を一列に配置し、低い屋根を架けている。(伊藤 寛)

A one-story house that is loosely separated from the embankment and brings in nature

The scenery changes drastically when you pass through a residential area and reach the bank of the Tama River. The shining surface of the water, the sound of the water, the distant mountains that can be seen, including Mt. Fuji, and a wide sky that occupies more than half of the field of view. This architecture faces a large natural environment that makes us aware of the earth even though it is located in the city.
The front road (embankment) is 2m higher than the site, and many people take walks and drive and cycle. In order to confront the landscape beyond the human scale and to solve the problem of being exposed to the view from the embankment on the south side, a mortar-finished structural wall was used to enclose the perimeter of the building, and the living space covered lined with soft-textured Sawara cypress, is wrapped inside. The layering of the structural wall as an outer shell and the partition wall for the inner living space creates a space with a sense of depth and cut off the view from the embankment.
Although the building is a one-story structure, the eaves height of the south side is 4.6m to provide a place to see the scene over the embankment from the inside of the house. The space under the 1.5-story-high single-ply roof on the south side, where the light garden is located, draws the winter afternoon light deep into the room and allows us to admire a view of the southern sky from inside. The shadows created by the structural walls of the perimeter, which are open because of the glass windows, stand out as a well-defined façade in the horizontally spreading landscape of the Tama River.
On the south side, near the embankment, a roofed outdoor space, entrance, and earthen floor are located. To the north of it, a light garden was created to let in light and wind, and the dining room, kitchen, and free space surround this garden. On the north side, private rooms such as a bedroom, a washroom, a bathroom, and a storage room are arranged in a row and covered with a low roof. (Hiroshi Ito)

【多摩川沿いの家】

所在地:東京都昭島市
用途:戸建住宅
クライアント:個人
竣工:2014年

設計:伊藤寛アトリエ
担当:伊藤 寛、平野博子
設備:七元住設工業
電気:磯部電設
施工:キューブワン・ハウジング

撮影:伊藤 寛

工事種別:新築
構造:木造
規模:平屋
敷地面積:399.15m²
建築面積:166.38m²
延床面積:153.06m²
設計期間:2013.07-2014.01
施工期間:2014.01-2014.08

【House along the Tama River】

Location: Akishima-shi, Tokyo, Japan
Principal use: Residential
Client: Individual
Completion: 2014

Architects: Hiroshi Ito Atelier
Design team: Hiroshi Ito, Hiroko Hirano
Equipment: Nanamoto Jusetsu Kogyo
Electricity: Isobe Densetsu
Contractor: Cube One Housing

Photographs: Hiroshi Ito

Construction type: New Building
Main structure: Wood
Building scale: 1 story
Site area: 399.15m²
Building area: 166.38m²
Total floor area: 153.06m²
Design term: 2013.07-2014.01
Construction term: 2014.01-2014.08

設計者の皆さまへ
自社で設計したプロジェクトを「TECTURE」サイトに登録しませんか? 登録されたプロジェクトより『TECTURE MAG』掲載を検討します。

【購読無料】空間デザインの今がわかるメールマガジン
お問い合わせ